Rituelen van verbinding

Je weet: met haar of met hem wil ik mijn leven delen. Je gaat trouwen of samenwonen, en je verbindt jouw leven aan dat van je geliefde. Die dag wil je vieren op jouw manier: rustig en ingetogen in besloten kring, of juist uitbundig met veel gasten. Thuis, op een prachtige locatie of buiten in de natuur. In de sfeer waarin jullie je prettig voelen.

Of je nu gaat trouwen of samenwonen: als je een persoonlijke ceremonie wilt om jullie verbinding te vieren, kan ik je helpen met een ritueel zoals dat bij jullie past.

Gaan jullie trouwen?

Op je huwelijksdag zal er altijd sprake zijn van een huwelijksceremonie. Een duidelijk overgangsmoment, waarop je elkaar officieel trouw belooft. Je maakt de overgang van een vrijgezellenleven naar een leven samen.
Trouw je alleen voor de burgerlijke stand, dan is dat officiële moment vrij simpel en sober. Ook dan kun je jullie moment heel persoonlijk en bijzonder maken met eigen symbolen en rituelen. Een huwelijksceremonie op maat. Ik heb een heel arsenaal aan mogelijkheden en samen zijn we creatief genoeg om dit overgangsmoment helemaal van jullie te maken.

Gaan jullie samenwonen?

Als je gaat samenwonen, al dan niet met een samenlevingscontract, is dat natuurlijk net zo goed een mijlpaal. Daarvoor bestaat geen standaardceremonie en geen jawoord. Het is dus helemaal aan jullie hoe je dat wilt vormgeven.
Alle vrijheid, maar hoe vul je die in? Hoe geef je deze stap zelf betekenis? Ik zoek met jullie samen naar de vorm die klopt. Zodat de locatie, het gezelschap, wat jullie doen, de aankleding, eventuele symbolen en de rituelen die jullie gebruiken, onderstrepen dat jullie samen een nieuwe fase in gaan die júllie eigen vorm krijgt.

We maken jullie wensen waar

In een intakegesprek praat ik met jullie over jullie samen, jullie ideeën voor de toekomst en het bijzondere, kenmerkende van je relatie.

Aan de hand hiervan zoeken en bepalen we voor jullie een persoonlijk symbool. Dat symbool werken we uit in een ritueel. Daar kunnen we allerlei creatieve vormen bij gebruiken: muziek, zang, beeldende vormen, tekst, beweging. Precies zoals het bij jullie past! Dat ritueel voeren jullie of ik uit tijdens de trouwdag, of op het moment dat jullie officieel gaan samenwonen.

Onderdeel van het ritueel kan een speech zijn, waarin ik inga op de betekenis van het moment en jullie een boodschap meegeef voor de toekomst.

We richten het ritueel zo in dat jullie en je gasten actief bij het ritueel betrokken zijn als jullie dat prettig vinden.

Samen maken we het begin van jullie verhaal samen.

Voorbeeld: Een ketting uit één stuk hout

Roy en Asha gaan trouwen en hebben mij gevraagd of ik hen als ritueelbegeleider kan helpen de betekenis die hun huwelijk voor hen heeft te delen met hun gasten. Ze voelen deze dag echt als een eenwording, vertellen ze. Met elkaar in de eerste plaats, en daarmee ook met iedereen die deel uitmaakt van hun familie- en vriendenkring.

Ik vind een prachtig Afrikaans huwelijkssymbool: een ketting uit één stuk hout, met aan de uiteinden een mannen- en vrouwenhoofd.

Op hun trouwdag gebruiken we dit symbool in een intieme ceremonie. Roy houdt het mannenhoofd aan het ene uiteinde vast, Asha het vrouwenhoofd aan de andere kant. Ze lezen elkaar een belofte van trouw voor, elk in eigen woorden.

Dan vraag ik de gasten zich met hun vriendschap en steun te verbinden aan dit bruidspaar. Ze vormen een ring van schakels, elk met een persoonlijke wens, vanaf het bruidspaar. Dan zingen de gasten Roy en Asha een gezamenlijke belofte toe.