Over Aafio

Ieder leven kent zijn ups en downs – ook het jouwe, en ook het mijne. Dat is een gegeven. Het hoeft niet anders. Wat mij boeit, is hoe mensen met dat gegeven omgaan.

Wie ben ik?

Zelf heb ik al zo lang als ik me herinner de behoefte om belangrijke momenten in mijn leven een extra, bijzonder accent te geven. Haalde één van mijn kinderen een diploma? Dan gaf ik een buffet en een geldbedrag voor de volgende stap. Moederdag vieren wij met de eerste asperges, op onze huwelijksdag organiseren we een verrassing dag met de kinderen. Een kind dat op kamers gaat wonen krijgt een overlevingspakket mee, de eerste dag van de vakantie vierden we met pannenkoeken.  Zulke rituelen zijn voor mij: het markeren van gebeurtenissen door er met speciale aandacht bij te zijn. Het geldt voor de vrolijke momenten, zoals geboorte en samenzijn, het geldt ook voor de verdrietige, zoals afscheid nemen.

Het bracht me tot een paar belangrijke keuzes in mijn leven: ik deed een theologie-opleiding voor leken, ik heb allerhande vieringen mogen leiden, en zo besloot ik ook tot de opleiding Ritueelbegeleider bij afscheid en verlies die ik volgde bij Het Moment.

Afscheid

Ik heb me veel beziggehouden met hoe mensen afscheid nemen. Ik zag hoe mensen afscheid nemen van een naaste die is overleden of gaat overlijden. Maar ook andere aspecten van het leven zijn eindig: een relatie, het werk dat je hebt, ook daar moet je soms (pijnlijk) afscheid van nemen.

Iedereen blijkt in zo’n proces van rouw een eigen toon te zoeken, een eigen vorm. Net als bij feestelijke gelegenheden en bijzondere momenten. Soms heel anders dan ik vanuit mijn eigen achtergrond zou verwachten: ik kom uit een protestants-christelijk gezin en werd grootgebracht met de rituelen van de protestantse kerk. Rituelen die ik nu in aangepaste vormen nog steeds in mijn werk gebruik.

Rituelen

Hoe meer ik leerde over rituelen, hoe meer ik me realiseerde dat ze geen absolute waarde hebben. Handelingen en symbolen krijgen betekenis doordat ze passen bij een persoon of bij een groep mensen. Anderen bleken stil te zijn waar ik gewend was muziek te gebruiken, het uit te schreeuwen waar ik tranen verwachtte, te delen op andere manieren dan ik zelf. Ik leerde open en zonder oordeel te kijken en te luisteren (en kwam daarbij uiteraard mijn eigen oordelen tegen; dit leren gaat nog steeds door en ik vind het nog steeds erg boeiend).

Ritueelbegeleider

Nu sta ik hier, als ritueelbegeleider. Welke vorm een ceremonie ook heeft, het persoonlijke aspect is essentieel. Voor mij is juist dat heel wezenlijk in mijn werk, en in mijn leven.

Als ritueelbegeleider geef ik samen met jou de belangrijke levensmomenten, de kruispunten in het leven, betekenis. We maken ze waardevol, met creativiteit en eigenheid. Daarvoor gaan we samen zoeken naar symbolen en rituelen die bij deze levensmomenten passen. Ik kijk welke mogelijkheden er zijn om jou en anderen actief te laten deelnemen aan het ritueel.

Zo lever ik een bijdrage om de ups en downs van het leven – het jouwe, het mijne – eer aan te doen. Zodat ze je helpen om te vieren of te rouwen, waarna je een volgende stap kunt zetten. Mooier werk kan ik me niet denken.

 

Aafke Halma

Specialisaties

  • Dementievriendelijke uitvaart
  • Beeldend begeleiden in de laatste levensfase
  • Autisme
  • Kerkelijke uitvaarten (ihb. Protestants)

 

logo register ritueelbegeleider, dementievriendelijke begeleider en Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders