Als kind leerde ik een vrolijk meiliedje. Hopsa, heisasa, ’t is in de maand van mei ja, ja (het hele liedje vind je hier). Een liedje dat bij mij boven komt terwijl ik dit bericht voor jullie schrijf. Een feestelijk liedje. We gaan erop uit, om het leven te vieren. Samen. Samen het leven vieren is ook het motto dat op mijn auto staat. Het is de drive waarmee ik mijn werk doe. En juist de meimaand kent veel momenten om het leven te vieren. Hieronder loop ik ze met je langs en doe je een paar suggesties om deze dagen te vieren. 

Zaterdag 1 mei: Dag van de arbeid. In vele landen een vrije dag. Ook in ons land, dit jaar. Op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden. De FNV viert deze dag zaterdagavond online. Iedere Nederlander kan meedoen. Je kunt ook met collega’s het initiatief nemen om mensen in jouw organisatie te belonen met een rode roos voor hun inzet of een ludieke  actie bedenken om de aandacht te vestigen op arbeidsomstandigheden die je wilt verbeteren.

Op 1 mei is het ook zonnebloemendag. De zonnebloem staat voor levenskracht en bewondering. Op deze dag vieren we dat de lente echt is begonnen en dat de bloemen en planten weer bloeien. Je kunt deze dag vieren met een online lentefeest voor familie en vrienden. Wij kregen een bloempot met zonnebloemzaadjes om in de vensterbank te zetten. Kinderen in het dorp gaan de komende zomer op zoek naar bloeiende zonnebloemen in de straat. Bij mij komen de eerste plantjes al naar boven. Een leuk idee dat wat mij betreft navolging verdient. Zien we straks heel Nederland versierd met zonnebloemen? 

Dinsdag 4 mei is het herdenking van de slachtoffers van de 2e WO. Ook dit jaar geen grootse stille tochten, maar herdenkingen op kleine schaal. Misschien is er in jouw buurt een centrale boom, waar je een centrale herdenkingsplaats van kunt maken. Nodig de buurtbewoners op 4 mei individueel uit om een bloem te leggen bij de boom. Geef hen daarbij een kartonnen kaart waarop ze een wens of herinnering kunnen schrijven. Wil je het kleinschaliger. Maak een monumentje in je tuin met een lichtje en roodwitblauwe bloemen en hang er een gedicht bij voor de voorbijgangers. Herdenk om 20.00 uur de oorlogsslachtoffers bij dit monumentje. 

Woensdag 5 mei is het bevrijdingsdag. Normaliter de dag van festivals en vrijmarkten. Dit jaar zijn deze nog niet mogelijk. Welke andere manieren zijn er wel om lokaal feest te vieren. Als je in korte tijd vrijwilligers op kunt trommelen kun je de bewoners van jouw dorp of wijk oproepen om de huizen te versieren in roodwitblauwe kleuren en er een fotowedstrijd aan verbinden. Je kunt ook oranje cakejes of koekjes bakken en deze in jouw straat/buurt/flat ronddelen. Of organiseer een speurtocht langs oorlogsplekken in jouw dorp of stad en laat de deelnemers vragen beantwoorden. 

Zondag 9 mei is het moederdag. Een dag waarop we moeders in het zonnetje zetten. Hiervoor zijn vele rituelen te bedenken. Van het traditionele ontbijt op bed tot een verrassingsmoment elders op de dag. Van een verrassing per post tot een online-bijeenkomst waar je met elkaar een ode brengt aan jouw liefste moeder van de wereld. 

Als je geen moeder meer hebt dan kun je deze dag ook gebruiken om haar te herdenken. Ook daar zijn vele manieren voor. Je kunt een maaltijd organiseren waarbij je de gerechten kookt die zij zo lekker kon klaarmaken. Je kunt met andere gezinsleden een online bijeenkomst organiseren waaraan je allemaal iets bijdraagt om je moeder te herdenken. Of waarbij je samen iets gaat maken met je handen. Je kunt ook een toertocht maken langs de plekken die van betekenis zijn geweest voor jou en je moeder samen. En natuurlijk kun je naar het graf gaan en bloemen leggen bij haar graf.  

Donderdag 13 mei is het Hemelvaartsdag. Een traditioneel ritueel dat bij Hemelvaartsdag hoort is dauwtrappen. Een gewoonte om op Hemelvaartsdag heel vroeg op te staan en een wandeling of fietstocht te maken door het buitengebied. Op dat tijdstip ligt er meestal nog dauw op de velden. En is vroeg opstaan voor jou geen issue? Maak dan op hemelvaartsdag een wandeling of fietstocht en organiseer een picknick voor jou en je gezin of voor jou en een goede vriend/vriendin. 

Zondag 23 mei is het Pinksterdag. Net als Hemelvaartsdag een dag waarop we gewend zijn om er massaal op uit te trekken. Trekt je dat nu niet aan? Pinksteren is het feest van het vuur. En als ik vuur zeg, denk ik direct aan warmte, licht, gezelligheid, maaltijden, kampvuur, muziek, verhalen. Maak een barbecue voor je gezin (kan ook veganistisch. Laat iedereen zowel materieel als in de vorm van een gedicht, verhaal,  muziek of act een bijdrage leveren voor jullie gezamenlijk moment. En vier met elkaar Het vuur van de Geest. Je kunt ook een gezamenlijk creatief moment organiseren. Iedereen gaat aan de slag met verf, stiften, of ander materiaal en verbeeldt op een creatieve manier het Vuur van de Geest.

Schilderij

Je ziet er valt heel wat te vieren deze maand. Als ik het zo lees, denk ik: wat fijn dat er in deze tijd, waarin er zoveel sombere berichten langs komen, levensmomenten zijn die we ook in deze tijd van beperkingen kunnen vieren. Alleen op ons eigen plekje, of in klein verband samen. Met ons gezin, vrienden of gewoon met de mensen in jouw straat of flat.

Ik wens jullie een hele fijne en bijzondere meimaand. En wil je meer inspiratie opdoen of gewoon eens even sparren. Je bent welkom via ritueelbegeleiding@aafio.nl of kijk op mijn website: aafio-ritueelbegeleiding. Daar kun je zien hoe ik het leven vier bij afscheid en hoe ik symbolen inzet om afscheid te nemen.