Deze zomer hielp ik een familie bij een afscheid. De man was een actief lid geweest van een biljartclub. Normaal gesproken zouden we het afscheid in zijn stamcafé hebben gehouden en zou de hele biljartclub aanwezig zijn geweest. Door de coronamaatregelen was dit niet mogelijk. De familie was uitgeweken naar de aula van het crematorium en de biljartclub had zijn eigen herdenking in het café en keek via livestream mee. De voorzitter van de club was aanwezig om namens de vereniging een afscheidswoord te spreken.

Sinds corona is het gewoon geworden dat we, als we niet tot de direct nabestaanden behoren, via de livestream meekijken. Verschillende malen was ik zelf via livestream aanwezig bij uitvaarten. Ik beleefde dat verschillend. In het geval van hele goede vrienden miste ik de nabijheid, het samen delen en beleven. Stond ik wat meer op afstand, dan was livestream een goed alternatief.

Hoe anders ging dat in onze kerkelijke gemeente. Daar hadden we al in het begin van de lockdown met behulp van Zoom interactieve kerkdiensten, waaraan gemeenteleden actief konden deelnemen en elkaar ook zagen. Samen zingen, iets voorlezen, een gebed uitspreken, een kaarsje aansteken, een creatieve verwerking laten zien. Ik voelde mij verbonden met de andere leden en beleefde de dienst intensiever dan dat ik met de livestream meekeek. Dit moest toch ook kunnen bij uitvaarten.

Livestream+

Samen met Linda Masereeuw van Lint Ceremonies ging ik op onderzoek uit. We kwamen in gesprek met Petra van de Vin van Intence Uitvaarten, Ton van de Ven van CROVV videoconference en Ed Kemmerlings van SLF Group. Een gesprek waar Linda en ik heel blij van werden. Want wat bleek?

Met gebruikmaking van de moderne techniek kun je ceremonies organiseren waar mensen op de uitvaartlocatie en mensen op afstand elkaar ervaren, allen meedoen en contact met elkaar hebben. Livestream+ was geboren.

Hoe werkt het? Bij Livestream+ combineren we de livestreamtechniek met video-conference. Net als bij Zoom en andere videoplatforms, is het mogelijk om met een videoverbinding vanaf je huiskamer waar dan ook ter wereld met een laptop actief mee te doen en aanwezig te zijn op de locatie van de uitvaart. Het platform dat wij daarvoor gebruiken is CROVV, een Nederlands videoplatform, dat AVG-proof is. Maar er kan nog meer. Bijvoorbeeld in die situatie waar een hele biljartclub op een andere locatie met de livestream meekeek. Met Livestream+ kunnen ze niet alleen meekijken, maar met extra camera’s op de tweede locatie en een goede internetverbinding ook meedoen. Kan er iemand op afstand spreken. Kunnen ze met rituelen meedoen. Kan men met elkaar een laatste eerbetoon brengen. Maar je kunt ook deelnemen aan de nazit, aan de koffietafel of de borrel die na afloop gehouden is en op deze manier in verbinding staan met de directe nabestaanden.

Toegegeven: je mist nog steeds de fysieke nabijheid. Je kunt elkaar nog steeds niet aanraken. Maar je legt wel een echte verbinding, waardoor, dat is mijn ervaring, je dit laatste afscheid anders, intenser zult beleven. Dat geldt voor de direct nabestaanden, die de warmte van de familie en vrienden die op afstand meekijken ervaren. Dat geldt voor de mensen die op afstand meekijken. Deze grotere betrokkenheid heeft een positief effect op ieders rouwproces.

Met dit artikel wil ik laten zien dat het ook in deze tijd heel goed mogelijk is om met meer dan 50 mensen een afscheid te beleven. Belangrijk is dat je je in alle rust kunt oriënteren op de mogelijkheden, de randvoorwaarden en de kosten. Mijn advies is: zit je in de situatie dat je afscheid moet nemen, denk er over na, verken de vele mogelijkheden die er ook nu nog zijn, laat je informeren over de kosten, maak keuzes en leg deze vast voor de nabestaanden. Vraag bij jouw uitvaartondernemer naar Livestream+.