Korte dagen puzzel uit de kast

De dagen worden korter en door de coronamaatregelen staan ons lange donkere avonden te wachten. Avonden die er wat betreft tijdsbesteding anders uit komen te zien, dan andere winters. Avonden, waarop we ons vooral thuis moeten vermaken. Waarmee? Wat in mij opkomt is puzzelen. Ik hou van puzzelen. Hersenkrakers, legpuzzels, ik kan me er uren mee vermaken. Het zoeken naar stukjes en inleggen van een legpuzzel is een bezigheid waarin ik me helemaal kan verliezen. In de vakanties ligt er steevast een legpuzzel op tafel. En op zaterdag mag ik het weekend graag beginnen met het oplossen van de weekpuzzels. Tegenwoordig samen met mijn man, waardoor er soms een spelelement ontstaat wie de Sudoku het eerste af heeft. In mijn huiskamer ligt altijd een puzzelboekje met woordenpuzzels voor het laatste uurtje van de dag. Nog even een puzzel oplossen voordat ik naar bed ga. Of als ik ’s nachts niet slapen kan, helpen puzzels mij om mijn gedachten te verzetten en uiteindelijk wel in slaap te vallen. Welke puzzel ik ook doe, elke keer geniet ik van de voldoening die het geeft als de puzzel af is. Als alle stukjes op de juiste plaats liggen of de juiste oplossingen zijn gevonden. Ik kan echt genieten van het resultaat en van het plezier dat ik met het maken van de puzzel heb gehad.

Puzzelen bij afscheid

Puzzelen is ook een onderdeel van mijn werk. Allereerst met de families met en voor wie ik een uitvaartdienst samenstel. Zoveel mensen, zoveel wensen en dat geldt ook bij een uitvaart. Hoewel veel families een uitvaart in goede harmonie kunnen regelen, zijn er ook situaties waarin dit meer moeite kost. Waar allerlei omstandigheden het lastig maken om een uitvaartceremonie te organiseren. En zelfs als families alles in goede harmonie kunnen regelen, kan het samenstellen van een betekenisvolle, samenhangende ceremonie een enorme puzzel zijn. Want hoe breng je alles wensen samen in één dienst? Hoe zorg je ervoor dat iedereen een stukje herkenning vindt. Samen met de familie verzamel ik alle puzzelstukjes en help hen om van al die puzzelstukjes een samenhangende ceremonie te maken die aansluit bij alle wensen en mogelijkheden die er zijn.

De puzzel die ontstaat kun je vergelijken met een kale puzzel, waarop alles nog ingekleurd moet worden. Ooit kreeg ik zo’n puzzel met ons 40-jarig huwelijk. De gasten kleurden deze puzzel in, waardoor er een mooie herinnering ontstond.

Samen puzzelen

Het inkleuren van de puzzel doe ik samen met de familie, de uitvaartondernemer en de toeleveranciers. Elk brengt zijn eigen deskundigheid in om de puzzelstukjes in te kleuren. Om te zorgen dat er een samenhangend plaatje komt, maken we daarvoor gebruik van een persoonlijk symbool van de overledene. Een speciale bloem, een betekenisvol woord, een muziekstuk, een voorwerp. In principe kan alles tot een persoonlijk symbool worden. Kenmerk is dat het een beeld is dat iedereen herkent als behorend bij de overledene. Mijn aandeel aan de puzzel is zorgen dat alle puzzelstukjes bij elkaar komen, op de juiste manier en tijd ingepast worden en waar gewenst vul ik het aangeleverde materiaal aan met juiste woorden, muziek, beelden en rituelen.

Het resultaat van al het gepuzzel is een samenhangende persoonlijke ceremonie die de nabestaanden intens beleven en waarin iedereen herkenning vindt. Een ceremonie waaraan iedereen een warme, troostende of inspirerende herinnering bewaart. En zelf ben ik apetrots als nabestaanden met tevredenheid reageren op de uitvoering. De puzzel is af, het beeld klopt en iedereen geniet van het resultaat. Ik verlang al weer naar de volgende puzzel.

Coronaproof afscheid – een nieuwe puzzel

De komende tijd zullen veel mensen en uitvaartondernemers door de coronamaatregelen weer meer dan anders geconfronteerd worden ingewikkelde puzzels. Familiegesprekken, logistieke zaken, rituelen, bij alles zal de vraag zijn: hoe doen we het coronaproof. Hoe organiseren we een humane, persoonlijke uitvaart die coronaveilig is? Per situatie zullen we dit moeten bekijken. Zullen we moeten puzzelen hoe we deze puzzel in kunnen kleuren. Ik zie er naar uit om veel mensen te mogen helpen bij het oplossen van hun puzzel om een samenhangende ceremonie te maken.