In mijn ceremonies maak ik graag gebruik van bloemen. Met bloemen kun je zoveel emoties uitdrukken. Hierbij kun je gebruik maken van de kleuren, de vormen en de symbolische betekenis die bloemen hebben. Je kunt ze op vele manieren verwerken in de ceremonies.

Inmiddels hebben veel bloemen voor mij heel veel betekenis gekregen, omdat ze mij herinneren aan de klanten waarbij ik die bloemen heb gebruikt.

Het verhaal van de hortensia

Wanneer ik langs een hortensia loop, gaan mijn gedachten automatisch naar de jonge vrouw die veel te jong moest sterven. Zij hield enorm van bloemen en was een fanatiek tuinierster. Zij was geliefd om haar hartelijkheid, warmte en liefde die zij gaf aan haar gezin en anderen. Familie, vrienden en collega’s zorgden ervoor dat haar huis in de maanden voor haar dood, altijd vol bloemen stond.

Bij haar afscheid konden bloemen natuurlijk niet ontbreken. We gebruikten de hortensia om haar verhaal te vertellen. Een bloem die in alle jaargetijden mooi is, zoals zij ook tot haar dood een prachtige vrouw bleef.

Elk deel van de hortensia vertelt het verhaal

In de dienst vertelde elk deel van de bloem een stukje van het verhaal van de vrouw. De stengel, de blaadjes, de kleuren: ze vertelden met elkaar wie de vrouw was en wat ze had betekend. Fier stond zij daar te midden van alle bloemen die de gasten hadden meegebracht. Van begin tot eind zetten we het beeld van de hortensia op verschillende manieren in om haar verhaal en de beleving van haar gasten tijdens de dienst tot uitdrukking te brengen. Het resultaat was een herdenking waar de familie nog steeds met veel warmte op terugkijkt en waaraan iedereen op eigen wijze kon bijdragen. Zelf ben ik dankbaar dat ik deze bijzondere vrouw mocht leren kennen en haar en haar familie mocht helpen afscheid te nemen van elkaar en van het leven.

Bloemen horen erbij

Ik zei het al, ik maak bij gelegenheden en ceremonies graag gebruik van bloemen. Passende bloemen kunnen je bij elke gebeurtenis helpen je gevoelens te uiten. Onlangs gebruikte ik de hortensia opnieuw bij de herdenking van een goede vriend, die veel voor mij heeft betekend. Aan de hand van deze bloemen kon ik de familie vertellen welke betekenis deze vriend voor mij had gehad en wat ik voor hem voelde. Met de hortensia kon ik zijn unieke en bijzondere verhaal in kleuren, vormen en geuren vertellen. De familie was geraakt door het verhaal.

Ieder mens heeft een bijzonder, uniek verhaal dat je met bloemen kunt vertellen. En wat mooi is, het verhaal blijft door de bloem hangen in je herinnering. Met bloemen kun je iemand troosten, inspireren of blij maken.

Vertel jouw verhaal met bloemen

Misschien had je er nog nooit bij stil gestaan dat een bos bloemen of een mooie plant, een mooi bloemstuk veel meer uitdrukt dan jij beseft. Als jij ook met bloemen je verhaal wilt vertellen, is het belangrijk je bloemen zorgvuldig te kiezen. Een ritueelbegeleider kan je daarbij helpen. Ook bloemisten die gespecialiseerd zijn om het verhaal van de mens die de bloemen geeft of ontvangt, met bloemen uit te drukken, kunnen je daarbij helpen.

Wil je meer tips? Je kunt mij altijd bellen.